Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Højskoleeftermiddag med historiker Henning Frandsen - "Deporteret til Sprogø og Livø - Da racehygiejnen foldede sig ud i Danmark i 1900-tallet"

Dato
Fredag d. 11. marts 2022, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Sted
Johannes Døbers Kirke, krypten, Trekronergade 12, 2500 Valby
Pris
20 kr.

Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en øanstalt for såkaldt antisociale og kriminelle åndssvage mænd, og fra 1923 til 1961 risikerede ”sexuelt løsagtige åndssvage, unge piger og kvinder” at havne på Sprogø.

Praktisk talt alle politikere, fagfolk og meningsdannere frygtede dengang, at Danmark var på vej til at blive oversvømmet af ”undermålere” og ”minusindvider”, fordi arveligt belastede mennesker ganske uhæmmet avlede løs, men mennesker med ædelt afkom fødte færre børn.

Derfor skulle man forhindre disse ”minusindividerne” i at få børn, via bl.a. (tvangs) kastration og sterilisation, i første omgang dog ved at internere dem på øerne Livø og Sprogø.

Foredraget dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø og sætter det ind i en historisk ramme med omtale af bl.a. darwinisme, degenerationsteori, racehygiejne/arvehygiejne og medlidenhedsdrab.

OBS!  Foredraget indeholder en række hidtil ikke offentliggjorte billeder, som foredragsholderen har fået stillet til rådighed af en kvinde, som voksede op på Livø – og hvis forældre og bedsteforældre arbejdede på Livø. Et scoop!